Lutenitsaa keittämässä

Yllätys oli suuri, kun palasimme kesälomalta kotiin. Porttimme edessä paloi nuotio. Nuotion päällä oli suuri pata, jossa oli keittymässä jotain punaista mössöä. Ympärillä oli tavoiroita ja halkoja hujan hajan, eikä ketään ollut paikalla. Meitä kyydinnyt ystävä oli tuohtunut, eihän tällainen käy päinsä. Toisten poissa ollessa naapurit valtaavat talon edustan nuotiopaikaksi. Itse heti ymmärsin mistä on kysymys.

 

 

Naapurissamme asuu ystävällinen vanha pariskunta. Heillä on oma siirtolapuutarhatonttinsa kaupungin laitamilla ja varsin ahkerasti he kasvattavat siellä kotikadun kaupan edessä tai basaarille myytäväksi kaikenlaista. Nyt aineksista oli syntymässä Lutenitsaa, joka on varsin perinteistä bulgarialaista vahvistettua tomaattikastiketta. Naapureiden pataan oli tomaatin lisäksi päätynyt munakoisoa, sipulia, öljyä, paprikaa ja mausteita päälle (pippuria, suolaa, sokeria). Sitä käytetään varsin runsaasti ruuan lisukkeena tai osana ruokaa. Paljon myös leivän päälle levitettynä, kun päälle vielä levittää fetajuustoa on makuelämys arkisen täydellinen.

 

 

Keittäjät löytyivät kotoaan ja kovasti pahoittelivat, että tavarat olivat levällään. Olin sanonut lähtiessä, että tulemme heinäkuun alkuun takaisin ja nyt oli kesäkuun viimeinen päivä. Autoportti sopi juuri ja juuri aukeamaan, joten ongelmaa ei tullu ja he saivat jatkaa rauhassa keitoksiaan. Illan jo hämärtyessä oli lutenitsat purkitettu ja nuotiopaikalta tuhkatkin siivottiin pois. Taisi jäädä talon edusta siistimmäksi kuin ennen heidän valtaustaan. Illan päätteeksi saimme lämpimän purkillisen taatusti tuoretta kotitekoista lutenitsaa.

 

Vastaa

Kirjaudu käyttäen SOME-kanavia :
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.