Jälleen Peshterassa

IMG_1896

IMG_1895Myöhään keskiviikkona saavuimme Bulgariaan. Sää oli suomalaisittain mitä kesäisin, mutta eilen illalla taivaalta alkoi hiljalleen leijailla vetisiä valkoisia lumihiutaleita. Aamulla talon edessä näytti jo tältä. Kirkkoon pääsemiseksi täytynee etsiä kolat ja lumilapiot. Netti ei ole nettimaksu-mahdollisuudesta huolimatta vielä auennut, joten kännykän netillä mennään. Eilinen päivä meni kotona matkalaukkuja purkaessa, lisähyllyjä henkarikaappiin tehdessä ja kissan pesussa, kun lapset halusivat, että Kisu-Misu II pääsisi jälleen sisälle. Ei löytynyt kirppuja tai muita kissaa pienempiä eliöitä.

IMG_1877

Matkalle lähdettäessä panostimme kiloihin. Laukkuja olisi meillä saanut olla yksi vielä enemmänkin, mutta kilot tulivat vastaan. Syksyn mittaan kirppareita kierrellessä oli vastaan tullut lentomatkustajan käsilaukkuja, jotka saa käsimatkatavaran kahvaan kiinni. Ne osoittautuivat varsin hyviksi ja painavia tavaroita vetäviksi. Vaikka matkalla poika kohtasi vastoinkäymisiä pika-oksennustaudin merkeissä, loppumatkasta jo hymyilytti. Onneksi sillä hetkellä isä oli tilanteen tasalla ja oksennuspussiin saatiin roima saalis, ilman että pisaraakaan lenteli yli. Äiti oli silloin jo neljättä kertaa vauvan kanssa vessassa.

IMG_1885

Perjantai kului ensitöikseen oleskeluluvan jatkoa hakiessa. Edellinen oli umpeutunut syksyllä ja nyt täyteltiin paperit taas pitkän kaavan kautta. Tarvittiin vuokrasopimuksen kopiota, syntymätodistuksia, passikäännöksiä, tiliotteita ja todistuksia että pidämme lapsistamme huolta. Tämä todistus piti vahvistaa notaarilla. Se oli tietysti maan tavan mukaan bulgariaksi. Kysymys kuului, osaanko minä bulgariaa, että tiedän mitä olen allekirjoittamassa. Osaan kyllä vastata, että osaan ja kertoa mistä paperista on kysymys ja vastata peruskysymyksiin. Mutta kun virkailija piti puolen minuutin konekivääri papatuksen, joka päättyi kysymykseen. En selvinnyt bulgarian testistä, eikä auttanut vaikka minulla oli kaveri tulkkina. Seuraava notaari oli onneksi ymmärtäväisempi ja itsekin englannin taitoisena uskoi minun tietävän mitä olen allekirjoittamassa.

Jännittävä tutustuminen oli myös paikalliseen päiväkotiin, jota kävimme katsomassa koko perheen voimin. Sieltä näyttäisi löytyvän lapsille paikat, mutta ensin täytyy saada monta paperia lääkäriltä, joka ei ollut vielä tavattavissa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että isältä tarvitaan pieni verinäyte, jotta lapset saavat tarvittavat todistukset. Vielä on itsellekin hämärän peitossa miksi. Paljon huomaa pieniä yksityiskohtia “kuin uusin silmin” kun palaa pitkän tauon jälkeen, kuten että pattereita myydään lähikaupassa yksittäin. Tällaisena Bulgaria on ottanut meidät vastaan. Kiitollisena siitä, että saadaan olla kotona.

IMG_1891

 

  2 comments for “Jälleen Peshterassa

 1. Jonna
  19.1.2016 at 23:48

  Kiitos. Herran siunausta myös teille kotimaan aherrukseen!

 2. marko
  17.1.2016 at 20:13

  Hei,
  kiva kuulla että pääsitte perille. Runsasta Isän siunausta teidän työhönne sinne Peshteraan.

Vastaa

Kirjaudu käyttäen SOME-kanavia :
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.