EU-vaalit

Huisketta on pitänyt koko toukokuun, mutta eritysesti viime viikonloppuna. Lastenhoitajamme vajaan vuoden mittainen pesti päättyi (myöhemmin lisää), kävin kirkon leirillä ja koin ensimmäisen maanjäristykseni (myöhemmin lisää), Suomen jääkiekkopeli jäi jännittämättä, eikä tuloksen kuultuani harmittanut ollenkaan (tästä ei tule myöhemmin lisää) ja EU-vaalit olivat sunnuntaina – en ollut paikalla.

Nyt kuitenkin muutama sana koti-EU:ni vaaleista. Pikkuhiljaa ennen vaaleja Peshterassakin alkoi ilmestyä katukuvaan vaalimainoksia. Vielä bulgarian taitoni ei riitä paikallisen median seuraamiseen, joten siitä myllytyksestä jäin paitsi. Tässä kuitenkin autopesulan seinästä vaalimainos:

Mainoksestaan huolimatta ehdokas Jotova ei päässyt läpi tällä kertaa. Mielenkiintoni kohdistui kuitenkin vaaleihin ja siihen, mitä ihmiset ajattelevat niistä ja meinaavatko he äänestää vaaleissa. Äänestysprosentti Bulgariassa oli 35,5%. Joku meinasi tietysti äänestää, koska muuta vaikutusmahdollisuutta ei ole. Toiset taas olivat sitä mieltä, että se on turhaa, eikä sillä ole mitään väliä. Miksi, kysyin. Koska ne ovat kuitenkin huijaus-vaalit, kaikki puolueet ostavat itselleen ääniä. Suomessa ei korviini ollut moista kantautunut ollenkaan, kun täällä se taas tuntui olevan yleinen tieto. Ongelma on myös tiedostettu valtion johdon taholta ja siksi jokaisen vaalimainoksen alareunassa lukee: купуването и продаването на гласове е престъпление. – Äänien ostaminen ja myyminen on rikos.

Hinta ääneltä on 150 levaa (n. 70 €) ja puolueiden edustajien kanssa asiasta voi sopia. Jotten olisi vain yhden tietolähteen varassa kyselin asiaa kolmelta eri paikkakunnalta ja kahdesta tuttavani kertoivat asia olevan niin. Erityisesti köyhän väestön keskuudessa se on hyvä mahdollisuus saada pieni lisätienesti. Kolmannesta paikasta taas kerrottiin, ettei se enää ole mahdollista, ennen kylläkin ja osa nuoremmista tuntuikin olevan tietämättömiä sellaisesta mahdollisuudesta. Tosin voi olla, ettei asiasta minulle kerrotaisikaan. Vaalit saatiin pidettyä ja äänet laskettua, nyt enään rukoillaan viisautta päätäjille toimia rehellisesti ja oikeudenmukaisesti.
Arkista seikkailua Bulgariassa

  1 comment for “EU-vaalit

Vastaa

Kirjaudu käyttäen SOME-kanavia :
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.